Šetalište Don Šime Ljubića 7, Stari Grad, Otok Hvar, Hrvatska | Michelin Guide Croatia 2018.


ANTIČKI GRAD FAROS

Kako mu i samo ime svjedoči, Stari Grad najstariji je grad na Hvaru, ali i u Hrvatskoj. Dakle, bilo je to točno 384. pr. Krista, nešto s čim se ama baš nitko u Hrvatskoj ne može pohvaliti to više što je riječ o gradu koji od tada neprekidno živi.
Najslavniji je njegov antički stanovnik, vojskovođa Demetrije, kratkotrajni vladar ilirske države i saveznik moćnog Hanibala iz Kartage. Nakon Demetrijevog poraza 219. godine pr. Kr., grad je podložan Rimu i takav ostaje sve do kasne antike. Brojni su spomenici koji svjedoče o burnoj antičkoj prošlosti grada i susreću se, osim u muzejima, na mnogim točkama u šetnji starom gradskom jezgrom.
Srednjovjekovna povijest započinje dolaskom Slavena –Hrvata u VII./VIII. st. Nasljedujući antičku tradiciju sjedište je srednjovjekovne Hvarske biskupije, ali se osnutkom Novoga Grada, današnjeg Hvara, 1278. godine biskupija i uprava seli, a stari Hvar (Faros, Pharia) dobiva ime koje do danas nosi – Stari Grad.
U renesansi je ladanjsko naselje hvarskih plemića, od kojih ga je jedan – Petar Hektorović, pjesnik i graditelj duboko obilježio. Barokno XVII. i XVIII. st. dalo je pečat većini crkava i gradskih kuća, a XIX. st., kada je Stari Grad bio luka s velikom flotom vlastitih jedrenjaka, formiralo je gradsku obalnu frontu. U XX. stoljeću, obilježenom ratovima i iseljavanjem, grad se okrenuo turizmu i to je danas, uz vinogradarstvo i maslinarstvo, glavna privredna grana.

About Services
About Services
About Services

STARI GRAD

Ovaj antički grad neprocjenjive povijesne baštine bez sumnje ostavit će bez daha svakog posjetitelja. Šetnja živopisnim mediteranskim uličicama do Dominikanskog samostana, preko Tvrdalja - rodnog doma slavnog hvarskog pjesnika Petra Hektorovića i župne crkve Sv. Stjepana zapravo je šetnja kroz vrijeme i dugu i plodnu povijest grada.
Osim povijesnim, Stari Grad oduševiti će Vas i svojim kulturnim zbivanja tijekom cijele ljetne sezone: Starigradsko ljeto, koncerti i recitali, a ovdje se održava i Međunarodna ljetna glazbena škola. Ljubitelji sportskih događanja mogu uživati u Faros maratonu – međunarodnom prvenstvu u daljinskom plivanju
Sa svojom bogatom i kvalitetnom turističkom ponudom Stari Grad je jedno od najpoželjnijih i najposjećenijih središta na otoku Hvaru. Okružen gustom borovom šumom sa plodnim poljima vinove loze i zelenim maslinicima, osvježavajućim zrakom ljetnog maestrala, Stari Grad će vam zasigurno pružiti nezaboravan odmor.

About Services
About Services
About Services

TOP ATRAKCIJE

Shape
About Services
PAKLENI OTOCI

Jedinstvena i jedna od neprepoznatljivijih prirodnih znamenitosti Hvara. Skupina od više od 20 otoka okruženih čistim azurnim morem, netaknutom mediteranskom prirodom te brojnim skrivenim i intimnim plažama i napuštenim lagunama.

About Services
JELSA, HVAR

Srce je otoka Hvara, bogato kulturnim i arheološkim lokalitetima koje datiraju još iz vremena neolitika i antike.

About Services
BOL, BRAČ

Smješten je na južnoj strani Vidove gore – najvišeg vrha jadranskih otoka s kojeg puca fascinantan pogled na Brač, Hvar, Zlatni rat i cijeli Brački kanal.

About Services
SPLIT

Najveći grad regije, urbano je središte prometnih puteva za cijelu Dalmaciju, kao i dom kasnorimske Dioklecijanove palače koja je kao neprocjenjiva kulturna i povijesna baština pod zaštitom UNESCO-a.

KAKO DO NAS

Šetalište Don Šime Ljubića 7, Stari Grad, Otok Hvar, Hrvatska

Shape
SPLIT – STARI GRAD (HVAR)

Svakodnevno je dostupno više trajektnih i katamaranskih linija iz Splita do marine koja se nalazi neposredno pokraj Starog grada, otprilike 15 minuta hoda od Vile Apolon, no postoje i autobusi i taksiji za prijevoz do centra grada. Vremensko trajanje putovanja trajektom na ovoj relaciji je prosječno 2 sata.

HVAR/JELSA – STARI GRAD

Stari Grad je dobro prometno povezan s Hvarom i Jelsom, pa se tako iz oba grada može doći autobusom s više dnevnih linija. Pored toga, na otoku se nalazi i više automobilskih i boat taksija kojima se do Starog Grada stiže za minimalnih 15-tak minuta.

BOL (BRAČ) – JELSA (HVAR) / MILNA (BRAČ) – HVAR (HVAR)

Dvije su katamaranske linije s otoka Brača do Hvara – iz Bola do Jelse te iz Milne do grada Hvara. Dostupno je više dnevnih linija u vrijeme ljetne turističke sezone. Kako do Starog Grada nema izravnih linija s otoka Brača, moguće je iz gradova Jelse i Hvara do Starog Grada doći automobilom, taksijem ili autobusom.

DRVENIK – SUĆURAJ (HVAR) – STARI GRAD (HVAR)

Putovanje trajektnom linijom iz Drvenika (Makarska rivijera) do grada Sućuraja na Hvaru traje 35 minuta. Do Starog Grada je potom moguće doći osobnim automobilom ili taksijem otočkom cestom dugom 60-tak km.